2023 DYK Klavuzu

2023 DYK Klavuzu

• Matematik okuryazarlığını güçlendirmek, matematiği sevdirerek günlük yaşam becerileriyle ilişkilendirilmesini sağlamak, İngilizce dil öğretiminde konuşma ve etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla İngilizce ve Matematik derslerinden hazırlanan çerçeve programları kapsamında Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel örgün eğitim kurumlarının 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12 nci sınıflarında öğrenim gören istekli öğrenciler için 03 Temmuz – 01 Eylül 2023 tarihleri arasında ülke genelinde yaz okulları açılacaktır.

• Ülke genelinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören 8 ve 12 nci sınıf öğrencileri ile mezunlara yönelik 03 Temmuz – 01 Eylül 2023 tarihleri arasında destekleme ve yetiştirme kursları açılacaktır.

DYK Klavuzu özeti ekte sunulmuştur

1.1.Yaz dönemi kurs merkezi başvurularında e-Okul sisteminde sınıf atlatma işlemlerinin gerçekleştirilmemesi durumunda öğrencilerin o yıl tamamladıkları sınıf seviyesi seçilecektir. Yaz dönemi kurslarında öğrencilerin tamamladıkları sınıf seviyesindeki öğretim programları tekrar edilebileceği gibi bir üst sınıf seviyesinin öğretim programları da uygulanabilir.

1.2. Nakil ve yurtdışından gelme gibi nedenlerle okula kaydı yapılan öğrencilerin talepleri kurs merkezi müdürlüğünce değerlendirilir. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı resmî ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmek üzere kurs başvuru süresinin sona ermesinden sonra ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrenciler için il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince talep edilen tarihlerde yeni kurs merkezi açılır veya bu öğrencilerin açılan kurs merkezlerine katılımı sağlanır.

1.3.Kurslarda görev alacak tüm öğretmenler, sınıf oluşturma işlemleri sırasında e-Kurs Modülü üzerinden görevlendirilir. Bir kurs merkezinde görev alacak öğretmenin, bu kurs merkezini tercih eden öğretmenler arasından öğrencinin tercihleri de dikkate alınarak kurs merkezi müdürlüğünce belirlenmesi esastır.

1.4. 6, 7, 8, 10, 11 ve 12 nci sınıflarda öğrenim gören öğrenciler ile örgün ve açık ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar EK-2’de belirlenen derslerden en fazla altı ders seçebilirler. Ayrıca yaz okulu kapsamında 4,5,6,7,8,9,10,11 ve 12 nci sınıflarda öğrenim gören öğrencilere; Bakanlıkça hazırlanacak çerçeve program kapsamında bir dersten haftada 12 saat destekleme ve yetiştirme kursu açılabilir.   

1.1. Kurs merkezlerine; kendi öğrencileri öncelikli olmak üzere, komşu kayıt alanı veya diğer kayıt alanı içerisinde bulunan aynı türdeki okullardan öğrenci kabul edilir.

17.05.2023 311

1.2. Kurslarakayıtyaptıranöğrencilerin/kursiyerlerindevamlarızorunludur.Kurslarda okutulmasıgerekentoplamderssaatininözürsüzolarak1/5’inedevametmeyenöğrencilerindevamsızlık sınırını aştığı dersten kurs kaydı silinir.

 

1.3.Öğrencilerinkurslaradevamvedevamsızlıklarıkursmerkezimüdürlüğünce öğrenci/kursiyeryoklamadefterivee-KursModülünegünlükolarakişlenir.Sağlıkraporunadayalı hastalıklar,tabiiafetler,anne,babavekardeşlerdenbirininölümügibiözürlersebebiyleoluşan devamsızlıkların 1/5’i, devamsızlık süresinden sayılmaz.

1.4.Devamsızlıksüresininyarısınıdolduranöğrenci/kursiyerindurumu;posta,e-postaveya diğeriletişimaraçlarıylavelisinebildirilir,varsaözürbelgesinikursmerkeziyönetimineteslimetmesi velisinden istenir.

1.5.Öğrenci/kursiyerin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde kurs merkezi yönetimine velisi tarafından verilir ve kurs merkezi müdürlüğüncee-KursModülüneişlenir.Zorunluhâllerdeözürbelgesininteslimsüresikurs merkezi müdürlüğünce 10 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.

1.6.Açılanherbirkurstaöğrenci/kursiyersayısının;devamsızlık,nakil,kayıtsilmevebenzeri nedenlerle10’unaltınadüşmesidurumunda,kursmerkezimüdürlüğütarafındane-KursModülü üzerindenivediliklekursunkapatılmasınadairişlembaşlatılırvebuişlem,il/ilçemillîeğitim müdürlüğününonayınasunulur.Kursmerkezimüdürlüğüncekursunkapatılmasınailişkinbaşlatılan işlem,il/ilçe millîeğitim müdürlüğünce 3işgünüiçinde e-Kurs Modülüüzerinden onaylanır. Bu şekilde kapatılankursunöğrencileriaynıalandakibirbaşkakursakaydedilir.Buonayişlemlerindensonrakurs merkezimüdürlüğüncee-KursModülündenkursonayçıktılarıalınarakil/ilçemillîeğitimmüdürlüğüne onaylatılır.

1.7.Kurslaradevamlarısüresincekursdisiplininiveişleyişinibozucuhâlvehareketlerigörülen öğrenci/kursiyerlerhakkında,kayıtlıolduklarıokulların/kurumlarınilgilimevzuatınagöreişlemyapılır. Gerektiğinde kursla ilişikleri kesilir.

1.8.Kursların;ilköğretimkurumlarındahaftaiçiderssaatleridışında,ortaöğretimkurumlarında iseyazdönemihariçcumartesivepazargünleriyapılmasıesastır.Ancakihtiyaçduyulmasıhâlinde kurslar,ilköğretimkurumlarındacumartesivepazargünlerinde,ortaöğretimkurumlarındaisehaftaiçi derssaatleridışındasaat22.00’akadar,ayrıcayarıyıltatilindededevamedebilir.Kurslardabirders saatinin süresi 40 dakikadır.

1.9.Kurslaraaityıllıkplanlarkurslardagörevliilgiliderslerinalanzümreöğretmenlerince kurslaraaitiştakvimiçerçevesindehazırlanırveengeçkurslarınaçıldığıhaftanınsonişgününekadar kurs merkezi müdürlüğünce onaylanarak uygulanır.

1.10.Yazdönemindeaçılankurslarınsüresi4haftadanaz8haftadanfazla,yıllıkaçılankursun süresi ise 16 haftadan az, 40 haftadan fazla olamaz.

1.11.Kurslarda yararlanılacak temel kaynaklar; ders kitapları, Eğitim Bilişim Ağı (EBA), EBA  Akademik Destek Platformu, TEGM Materyal, OGM Materyal, EBA TV (İlkokul, Ortaokul - Lise) Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi, MEB Yardımcı Kaynak Paketi, Diyalekt İngilizce Eğitim Platformu Dersler Cepte Uygulaması ile Bakanlıkça belirlenen diğer eğitim içeriği ve materyalidir.

1.12. Bakanlıkçahazırlanacakçerçeveprogramkapsamındamatematik ve İngilizce derslerinden açılacak yazokullarıbirdersten haftada 12 saat, toplamda 4 hafta 48 saat olacak şekilde planlanır.

1.13.Yazdönemikurslarıileyazokullarında öğretmenlerbulunduklarıyerleşimbirimindegörev alabilecekleri gibi öğrencilerdebulunduklarıyerleşimbiriminde açılankurslarakatılım sağlayabileceklerdir.